ΨυχοθεραπείαΠότε πρέπει να δω έναν ψυχολόγο
Για ποιό λόγο και πότε θα μπορούσα να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο;
Μήπως πρέπει να έχω κάτι πολύ σοβαρό;
Οτιδήποτε σας προβληματίζει και σας ανησυχεί είναι άξιο λόγου στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας.
Οι άνθρωποι συχνά ανατρέχουν στην ψυχοθεραπεία όταν:
  • Βιώνουν έντονα αισθήματα άγχους, φόβου, θλίψης, σύγχυσης, έλλειψης ενδιαφέροντας για τη ζωή, κρίσεις πανικού και αυτά δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με τις προσπάθειες που έχουν κάνει μόνοι τους.
  • Όταν βασανίζονται από ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως ημικρανίες, πονοκέφαλοι, έλκος στομάχου, ταχυκαρδίες, δερματικές παθήσεις κλπ.
  • Όταν δυσκολεύονται να αλλάξουν μια συνήθεια ή συμπεριφορά τους, π.χ. κάπνισμα ή απώλεια βάρους
  • Όταν δυσκολεύονται στις διαπροσωπικές τους σχέσεις πχ να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν φιλικές ή συντροφικές σχέσεις
  • Όταν βιώνουν αλλαγές στη ζωή τους που δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, όπως διαζύγιο, μετακόμιση, αλλαγή/απώλεια εργασίας, θάνατος αγαπημένου προσώπου κλπ..
  • Όταν Θέλουν να πάρουν συμβουλές μαζί με το σύζυγο/ σύντροφο τους (συζυγική θεραπεία) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο γάμο/ σχέση τους.
  • Όταν θέλουν να πάρουν συμβουλές για τον γονεϊκό τους ρόλο
  • Όταν θέλουν να αποκτήσουν αυτογνωσία και να προχωρήσουν σε προσωπική ανάπυξη.
      Όσον αφορά συγκεκριμένα στα παιδιά και τους εφήβους, οι γονείς είναι εκείνοι οι οποίοι θα αναζητήσουν τη βοήθεια ψυχολόγου αν δουν ότι το παιδί:
·Έχει προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο (επιδόσεις, σχέσεις με συνομηλίκους)
·Έχει αναπτυξιακά ελλείμματα και μαθησιακές δυσκολίες
·Έχει συμπεριφορικά προβλήματα (εξάρσεις θυμού, αντικοινωνικότητα, επιθετικότητα, εξαρτήσεις)
·Έχει συναισθηματικά προβλήματα (άγχος, θλίψη, ευερεθιστότητα)
·Έχει προβλήματα διατροφής (ανορεξία- βουλιμία)
·Παρουσιάζει δυσκολίες επικοινωνίας, μάθησης και λόγου
·Παρουσιάζει προβλήματα ενούρησης και εγκόπρισης
Πώς μπορεί να με βοηθήσει
      Ψυχοθεραπεία θεωρείται η διαδικασία αλληλεπίδρασης με έναν ειδικό ψυχικής υγείας με στόχο την βελτίωση διαταραχών ή δυσκολιών στο γνωστικό, συναισθηματικό ή συμπεριφοριστικό τομέα. Υπάρχουν πολλών ειδών ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, η κάθε μία με τη δική της θεωρία για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, θεώρηση πάνω στη δημιουργία, διατήρηση και αλλαγή των ψυχικών προβλημάτων και τις δικές της θεραπευτικές μεθόδους. Σχεδόν όλες, όμως, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό αποτελούν διεργασίες μάθησης. 

    Από μόνη της η συναισθηματική στήριξη δεν συνιστά ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι  παροχή συμβουλών ή λύσεων. Στόχος της είναι να βοηθήσει το άτομο να ανακαλύψει τη δική του φωνή και το κουράγιο να την εμπιστευθεί για να επιφέρει τις επιθυμητές αλλαγές στη ζωή του υπό την καθοδήγηση, φροντίδα και εκπαίδευση ενός ειδικευμένου «συνεργάτη», του θεραπευτή του, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι παντοδύναμος ή θαυματοποιός. Βασική προϋπόθεση για μια αποτελεσματική θεραπευτική διαδικασία είναι το άτομο που ζητά βοήθεια να διακατέχεται από το κίνητρο για αλλαγή. Η θεραπευτική σχέση είναι συνεργατική: θεραπευτής και θεραπευόμενος δουλεύουν από κοινού για να πετύχουν τους στόχους που θέτουν μαζί. 

        Σχεδόν όλοι μας, γυναίκες και άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας, είναι πιθανό -σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας- να αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια στην ψυχολογική και κοινωνική μας προσαρμογή και να διαταράξουν την ομαλή εξελικτική μας πορεία
Σ’ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και εχεμύθειας των συνεδριών, έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις βαθύτερες σκέψεις μας, τα πραγματικά μας συναισθήματα και να μιλήσουμε ανοιχτά για ό,τι μας προβληματίζει. Ο θεραπευτής ή η θεραπεύτρια, έχει ειδικευτεί ώστε να μπορεί να καταλάβει τις δυσκολίες μας και να μας προσφέρει την υποστήριξη που έχουμε ανάγκη. Μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον εαυτό μας, τα όρια μας, τους άλλους, ν' αναπτύξουμε αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και μια διαφορετική ματιά και στάση σ' αυτά που μας δυσκολεύουν.


        Οι συνεδρίες διαρκούν κατά μέσο όρο 50 λεπτά.

Συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζονται με την ψυχοθεραπεία ·Συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, αποτυχίας, άγχους και έντασης
·Η χαμηλή αυτοπεποίθηση
·Επίμονες φοβίες για το παρόν & το μέλλον
·Η Εσωτερική ανάγκη για αυτογνωσία & αυτοβελτίωση
·Η Αίσθηση υπαρξιακού κενού
·Η αναζήτηση πληρέστερου νοήματος στη ζωή
·Η ανεξήγητη κόπωση, ή οι αϋπνίες
·Δυσκολίες επικοινωνίας στις συζυγικές, οικογενειακές, εργασιακές & διαπροσωπικές σχέσεις
·Έντονες διακυμάνσεις σωματικού βάρους που μπορεί να συνδέονται με διαταραχές διατροφής (ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία)
·Δυσκολία στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση στόχων
·Κρίσεις πανικού
·Κατάθλιψη
·Επίμονες αρνητικές σκέψεις
·Αγοραφοβία
·Προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ
·Δυσκολίες στον έλεγχου του θυμού (βίας κι επιθετικότητας)
·Σεξουαλικά προβλήματα, ή ανησυχίες
·Προβλήματα που συνδέονται με τη συμπεριφορά του παιδιού, ή/και την επίδοση του στο σχολείο 
·Ένταση & άγχος στην οικογένεια εξαιτίας της δυσκολίας των μελών της να αντιμετωπίσουν την ύπαρξη χρόνιων ασθενειών (AIDS/ HIV, καρδιοπάθειες, στειρότητα, διαβήτης, καρκίνος, κατά πλάκας σκλήρυνση, κ.α.)
·Προβλήματα λόγω κακοποίησης (σωματικής, συναισθηματικής, και/ή σεξουαλικής)
·Προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο, στο χώρο δουλειάς (δυσκολίες με συνεργάτες, μειωμένη απόδοση, κ.λ.π.) και γενικότερα σε κάθε είδους αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή
·Συχνές οικονομικές δυσκολίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου